РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ АВТОНОМНОЇ СИСТЕМИ ТЕПЛОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВОДНО-ОЗДОРОВЧОГО КОМПЛЕКСУ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕТРАДИЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ

Автор(и)

  • O. L. Glushchenko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • S. V. Ravitkina Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • A. P. Pododny Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.16

Ключові слова:

нетрадиційні джерела енергії, тепловий насос, сонячний колектор, опалення, геліоустановка, бак-акумулятор, опалювальний період, гаряче водопостачання

Анотація

Досліджено роботу системи теплопостачання водно-оздоровчого комплексу шляхом поєднання геліоустановки з тепловим насосом та газовим котлом, визначено найбільш ефективні режими роботи установки та можливу економію первинних енергетичних ресурсів; підібрано необхідне обладнання, а саме: сонячний колектор, тепловий насос, бак-акумулятор. Визначено зміну теплового навантаження опалення та гарячого водопостачання протягом року у водно-оздоровчому комплексі. На основі наведених схем підключення сонячних колекторів та теплових насосів розраховано необхідну теплову потужність обладнання, а саме теплове навантаження сонячного колектору, необхідну площу та об’єм теплового акумулятора для кожного місяця опалювального періоду. За результатами розрахунку з’ясовано, що завдяки використанню інноваційної установки витрата газу зменшується більше ніж у сім разів порівняно з існуючою.

Сьогодні головним джерелом енергії служить викопне паливо, спалювання якого руйнує навколишнє середовище і викликає зміну клімату. Використання нетрадиційних джерел енергії є одним із самих ефективних заходів, що можуть бути застосовані для оздоровлення повітряного та водного басейнів; їх значення зростає і в зв’язку з об’єктивним подорожчанням традиційних паливних ресурсів – нафти, газу, вугілля.

Посилання

Плоский солнечный коллектор: веб-сайт. URL: https://www.vaillant.ua/dlia-klientov/products/aurotherm-vfk-145-2-v-12736.html (дата звернення 10.06.2019).

Теплобак: веб-сайт. URL: https: // www.teplobak.com.ua /ru/catalog/vta/vta-4-ekonom (дата звернення 20.06.2019).

Тепловой насос. веб-сайт. URL: http://www.insolar-shop.ru/nasos-w-w.html (дата звернення 10.06.2019).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Теплоенергетика