ДОСЛІДЖЕННЯ РОБОТИ ВОДЯНИХ ЕКОНОМАЙЗЕРІВ ПАРОВИХ КОТЛІВ ТА РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО ПОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ЇХНЬОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Автор(и)

  • О.Л. Глущенко Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • І.О. Сапицький Дніпровський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.37.2020.12

Ключові слова:

паровий котел, економайзер, негативні фактори, теплосприйняття, температура живильної води, коефіцієнт надлишку повітря, об'єм продуктів згорання, деаератор, топковий режим, паропродуктивність, навантаження котла

Анотація

Досліджено роботу економайзера котлоагрегату типу П-50, а також умови його експлуатації.

Економайзер є однією з основних складових котельного агрегату. Він працює у дуже складних умовах. Від роботи економайзера залежить якість живильної води, що подається до барабану. В роботі проведений тепловий розрахунок  парового котла типу П-50 з використанням різних значень температур живильної води на вході в економайзер та різних коефіцієнтів надлишків повітря в топці, виявлені та проаналізовані фактори, що негативно впливають на роботу водяного економайзера з метою проведення детального аналізу та розробки рекомендацій щодо покращення роботи парового котла в цілому та окремо економайзерних поверхонь нагрівання.

В результаті проведених розрахунків отримані залежності теплосприйняття економайзера від температури живильної води на вході в економайзер і залежність надлишку повітря від сумарного об’єму продуктів згоряння.

В роботі детально розглянуто можливі причини виходу з ладу економайзерів та фактори, які чинять негативний вплив на стан металу  труб; запропоновані рекомендації, які дозволять підвищити термін експлуатації економайзерів до наступної ремонтної кампанії.

Посилання

Баранов П.А. Предупреждение аварий паровых котлов. М.: Энергоатомиздат. 1991. 345 с.

Липов Ю.М., Третьяков Ю.М. Котельные установки и парогенераторы. Москва-Ижевск: НИЦ Регуляторная и хаотическая динамика, 2003. 592 с.

Двойнишников В.А. Конструкция и расчёт котлов и котельных установок: Учебник для техникумов по специальности «Котлостроение» / под. общ. ред. В.А. Двойнишников, Л.В. Деев, М.А. Изюмов. М.: Машиностроение, 1988. 264 с.

Тепловой расчёт промышленных парогенераторов / под ред. В.И.Частухина: Москва, Энергия, 1980. 184 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-23

Номер

Розділ

Теплоенергетика