ПРО ОДИН ПІДХІД ДО РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ОДНОВИМІРНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • I. K. Karimov Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • G. I. Karimov Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • S. A. Nuzhna Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Ukraine
  • A. P. Pododnja Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.29

Ключові слова:

оптимізація, MS Excel, алгоритм, математичне моделювання

Анотація

Реалізація числових методів оптимізації пов’язана з великим обсягом обчислень і зазвичай проводиться на ПК за програмою, складеною на одній з мов програмування. Для фахівців, чия основна робота не пов’язана з програмуванням, такий підхід призводить до певних труднощів, що і зумовлює актуальність пошуку альтернативних шляхів реалізації числових методів.

Мета дослідження – вивчення особливостей використання табличного процесора MS Excel для реалізації числових методів одновимірної оптимізації; завдання – розробка та апробація відповідного алгоритму на прикладі відомих методів дихотомії та золотого перерізу.

У роботі детально описано підхід до реалізації числових методів одновимірної оптимізації, заснований на використанні табличного процесора MS Excel. Наведено алгоритми адаптованих до пропонованого підходу методів дихотомії і золотого перерізу. Описано структуру листа електронної таблиці з вказівкою всіх формул і маніпуляцій, необхідних для реалізації алгоритмів. Наводяться результати розв’язання тестової задачі.

До найбільш привабливих рис пропонованого підходу слід віднести відмову від безпосереднього програмування, простоту комп’ютерної реалізації, легкість та природність унаочнення результатів.

Особливо слід відзначити привабливість застосування пропонованого підходу в навчальному процесі. Відмова від програмування дає можливість студентам скоротити складову моделювання, не пов’язану безпосередньо з майбутньою фаховою діяльністю, сконцентрувати зусилля на формуванні навичок побудови математичних моделей та аналізу особливостей перебігу досліджуваного процесу. Як наслідок, процес навчання стає більш творчим, краще засвоюються теоретичні положення, підвищуються мотивація та зацікавленість в застосуванні методів математичного моделювання.

Посилання

Турчак Л.И. Основы численных методов: учеб. пособие. М.: Наука, 1987. 318с.

Огурцов А.П., Мамаев Л.М., Каримов И.К. Математические методы и модели в расчетах на ЭВМ: учеб. пособие. К.: ИСМО, 1997. 192с.

Леоненков А.В. Решение задач оптимизации в среде MS Excel. СПб.: БХВ-Петербург, 2005. 704с.

Кирьянов Д.В. Mathcad 14. СПб.: БХВ-Петербург, 2007. 704с.

Карімов І.К. Комп’ютерні методи та засоби розв’язання інженерних задач: навч. посіб. Кам’янське: ДДТУ, 2017. 283с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Професійна освіта