КІНЕМАТИЧНЕ ПЕРЕНОРМУВАННЯ ЕНЕРГІЇ В ТЕОРІЇ ГРАВІТАЦІЇ

Автор(и)

  • S. Ye. Samokhvalov Дніпровський державний технічний університет, м. Кам'янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.202

Ключові слова:

загальна система відліку, загальна теорія відносності, енерго-імпульсний комплекс гравітаційного поля, суперпотенціал, калібрувальні перетворення

Анотація

У даній роботі ми вивчаємо зміну енергетичного імпульсу гравітаційного поля, коли змінюється загальний опорний кадр. З математичної точки зору загальний опорний кадр описується афінним опорним полем на просторово-часовому різноманітті, а переходи між ними утворюють калібрувальну загальну лінійну групу. Після перетвореннями групи  щодо лагранжиан теорії отримується розходження терміну: відбувається його канонічне перетворення. Отже, гравітаційні рівняння не змінюються, однак загальна енергія системи та її суперпотенціал змінюються. Це явище називається кінематичним перенормуванням енергії і може бути використано для позбавлення теорії особливостей.У статті також розглядаються окремі випадки відбору опорних кадрів, зокрема так звані голономні опорні кадри, що використовуються в загальній теорії відносності, а також неголономічні псевдоортональні опорні кадри.У випадку голономних опорних кадрів можна зв’язати з ними координатні системи, координатні промені яких встановлять опорні кадри. На відміну від координат Ейлера, які утворюють точки простору-часу і зміна яких не призводить до зміни будь-яких фізичних величин, лагранжеві координати несуть фізичний зміст, оскільки їх зміна призводить до зміни фізичного опорного кадру, в результаті чого змінюються певні фізичні величини, такі як енергія-імпульс системи, і так далі. У разі координатних перетворень в просторі-часі існують калібрувальні переклади у фіксованому загальному опорному кадрі, що належить до групи. У випадку перетворень координат Лагранжа відбуваються перетворення голономних опорних кадрів, причому такі перетворення належать до іншої групи, а саме до групи, що утворює її підгрупу, яка є ізоморфною до групи диффеоморфизмов через обмеження голономічними опорними кадрами. У випадку ідентифікації координат Лагранжа з Ейлером тензор енергії-імпульсу стає енерго-імпульсним комплексом Ейнштейна гравітаційного поля, а його суперпотенціал стає суперпотенціалом Фрейда.Отримані результати відкривають широкі можливості для позбавлення теорії гравітації від особливостей шляхом вибору відповідних загальних опорних кадрів.

Посилання

Самохвалов С.Є. Канонічні перетворення в калібрувальних теоріях / Самохвалов С.Є. // Математичне моделювання. – 2015. – №2(33). – С.17-19.

Самохвалов С.Є. Теоретико-групове підґрунтя голографічного принципу / Самохвалов С.Є. // Математичне моделювання. – 2010. – №2(23). – С.7-11.

Самохвалов С.Є. Загальні системи відліку і визначення енергії в теорії гравітації / Самохвалов С.Є. // Математичне моделювання. – 2016. – №2(35). – С.19-23.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Комп'ютерні науки та інформаційні технології