ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ ЕПОКСИДНИХ СМОЛ ТА ВИРОБІВ З НИХ

Автор(и)

  • O. A. Kriukovska Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна
  • R. Ya. Romaniuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна
  • Yu. A. Hasylo Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.26

Ключові слова:

техніка безпеки, епоксидна смола, епіхлоргідрин, толуол, засоби індивідуального захисту

Анотація

Епоксидні матеріали використовуються практично у всіх сферах промисловості: для просочення склотканини або склонитки в електротехніці, радіоелектроніці, автомобільній та авіаційній галузях промисловості, при виробництві склопластику на будівництві, корабле- та машинобудуванні, у майстернях з ремонту човнових корпусів та кузовних елементів автомобіля, у якості покриттів для гідроізоляції, у якості хімічно стійких покриттів та ін. Епоксидна смола має значні переваги перед аналогічними матеріалами: висока міцність клейового з’єднання, мінімальна усадка, незначна вологопроникність в отвердженому вигляді, висока стійкість до абразивного зносу, кращі фізико-механічні параметри.

Метою роботи є аналіз технології виробництва рідких епоксидних смол та шкідливого впливу операцій процесу на організм людини, а також розробка заходів щодо поліпшення умов праці працівників на робочих місцях.

При роботі з епоксидними смолами можливі два шляхи проникнення в організм шкідливих речовин: інгаляційний та шкірний. Інгаляційний обумовлений наявністю у смолах летючих компонентів – епіхлоргідрину і толуолу, шкірний – безпосереднім контактом з летючими та нелетючими компонентами смоли.

Тому організація виробничого або технологічного процесу має передбачати поточність виконання окремих операцій з мінімально можливим використанням ручної праці. Процеси постійного виготовлення і застосування епоксидних смол та матеріалів на їх основі повинні проводитися в ізольованих приміщеннях. Для захисту від небезпечних та шкідливих виробничих факторів працівники, зайняті виготовленням, застосуванням епоксидних смол і матеріалів на їх основі, а також обробкою виробів, виготовлених на основі зв’язуючих з епоксидних смол, забезпечуються засобами індивідуального захисту. До них відносяться: халати чоловічі та жіночі, фартухи (типів А, Б, В, Г), нарукавники, захисні окуляри, респіратори У-2К, ШБ-1 „Лепесток-200”, „Лепесток-40”, „Лепесток-5”.

У якості засобів пожежогасіння можуть використовуватися вуглекислотні та порошкові вогнегасники, вода, пара, інертний газ, азбестове полотно, пісок.

Посилання

Благонравова А.А., Непомнящий А.І. Лаковые эпоксидные смоли. Москва: Химия, 1970. 248с.

Чернин И.З., Смехов Ф.М., Жердев Ю.В. Эпоксидные полимеры и композиции. Москва: Химия, 1982. 232с.

Белая Э.С., Непонящая И.Р. Эпоксидные смолы и полимерные материалы на их основе: каталог. Черкассы: НИИТЭХИМ, 1989. 55с.

Воробьев А. Смолы, применяемые в радиоэлектронной промышленности. Компоненты и технологии, 2003. № 3. С.166-167.

Воробьев А. Эпоксидные смолы. Компоненты и технологии, 2003. № 8. С.170-173.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Цивільна безпека