ЙМОВІРНІ СЦЕНАРІЇ ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТКУ АВАРІЙ НА БЛОКАХ ЗБЕРІГАННЯ І ВИДАЧІ НАФТОПРОДУКТІВ АВТОЗАПРАВНИХ СТАНЦІЙ

Автор(и)

  • V. O. Makhovskyi Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • O. A. Kriukovska Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • R. Ya. Romaniuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • Yu. O. Makhovska Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.25

Ключові слова:

блок зберігання, нафтопродукти, розвиток аварії, герметичність, автозаправна станція

Анотація

Усі небезпеки, властиві устаткуванню автозаправних станцій, пов’язані з небезпечними властивостями нафтопродуктів і надмірним тиском при перекачуванні палива. Ступінь небезпеки у деяких випадках залежить також від технічних характеристик обладнання.

Метою роботи є аналіз ймовірних сценаріїв виникнення та розвитку аварій при зберіганні і видачі нафтопродуктів на автозаправних станціях, а також розробка заходів з попередження цих небезпечних ситуацій.

Детально проаналізовано умови виникнення і розвитку аварії на кожній стадії вузлів зберігання та видачі нафтопродуктів автозаправних станцій. Головною причиною порушення герметичності резервуара або ємності є механічний або корозійний знос електрохімічного походження, а також помилки експлуатаційного та ремонтного персоналу. Інші причини (перевищення тиску вище критичних значень, аварії на сусідніх блоках, природні фактори та ін.), які можуть призвести до порушення герметичності резервуара з рідким паливом, менш вірогідні, але повністю їх виключити не можна. Ініціатором вибуху (пожежі) може бути відкритий вогонь у будь-якій формі його проявлення (електричний розряд, блискавка, вогневі та ремонтні роботи, працюючий двигун, електрообладнання тощо). Найбільш імовірною причиною утворення ініціатора також може бути самозаймання сульфідів заліза, що утворюються на стінках резервуарів при взаємодії продуктів корозії металу з сірководнем, який міститься у нафтопродуктах. Основними причиною масового витоку палива при видачі нафтопродуктів можуть бути, за відсутності контролю з боку обслуговуючого персоналу, порушення герметичності трубопроводу (шланга) та переливання бензобака автомобіля при несправності „пістолета”.

Розроблено рекомендації з попередження надзвичайних ситуацій при зберіганні та видачі нафтопродуктів на автозаправних станціях і дій працівників у випадку їх виникнення.

Посилання

Маховський В.О., Крюковська О.А., Романюк Р.Я. Аналіз причин виникнення та ймовірного сценарію розвитку аварій при розвантаженні нафтопродуктів на автозаправних станціях. Збірник наукових праць Дніпровського державного технічного університету (технічні науки), 2019. Вип. 2 (35). С.109-114.

Енергоекологічна безпека нафтогазових об'єктів / Говдяк Р.М. та ін. Івано-Франківськ: Вид-во „Лілея НВ”, 2007. 556с.

Маховський В.О., Крюковська О.А. Аналіз, дослідження та оцінка небезпек при експлуатації газонаповнювальних пунктів. Збірник наукових праць Дніпровського державного технічного університету (технічні науки), 2019. Вип. 1 (34). С.156-165. DOI 10.31319/2519-2884.34.2019.30.

Левчук К.О., Романюк Р.Я., Толок А.О. Цивільний захист: навч. посіб. Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2016. 325с.

Левчук К.О., Романюк Р.Я. Методика планування заходів цивільного захисту на потенційно небезпечних об’єктах. Збірник наукових праць Дніпровського державного технічного університету (технічні науки), 2019. Вип. 1 (34). С.146-150. DOI 10.31319/2519-2884.34.2019.28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Цивільна безпека