ХІМІЧНИЙ СКЛАД ДОННИХ ВІДКЛАДЕНЬ РІЧКИ САКСАГАНЬ

Автор(и)

  • O. S. Bohynia Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.24

Ключові слова:

донні відклади, важкі метали, розчистка, алювій, мул

Анотація

З метою покращення екологічного стану водних ресурсів країни у 2012 році розроблено програму оздоровлення малих річок України на період до 2021 року. В межах реалізації цієї програми проведено низку заходів, в тому числі розчистку русел річок для відновлення природної течії. Донні відклади, що утворились у річках, після днопоглиблювальних робіт заскладовуються у відвали та представляють собою алювій у вигляді піску різного складу та органічної речовини – мулу. Ці відвали зазвичай розташовані на березі річки, велика кількість органічної речовини у донних відкладах може бути приводом для використання їх у якості добрива для потреб сільського господарства. Але ці відклади здатні концентрувати різноманітні забруднюючі речовини, зокрема важкі метали. З часом відбувається міграція забруднювачів з відвалів у ґрунти, а з ґрунту – у рослинність. У зв’язку з цим такі донні відкладення можуть бути вторинним джерелом забруднення навколишнього середовища.

Через замулення річки значно підвищився рівень ґрунтових вод, що завдає шкоди житловим будинкам та промисловим об’єктам міста. Проект розчистки Саксагані передбачав реконструкцію водопропускних споруд, удосконалення дренуючої системи, заходи з розчищення та поглиблення русла, а також укріплення берегової лінії.

Аналіз розподілу хімічних елементів показує перевищення концентрації металів в порівнянні з фоновими концентраціями в ґрунті. Для аналізу отриманих результатів використовуються європейські методи оцінки рівнів забруднення ґрунтів. Європейське законодавство встановлює рівень концентрації для кожного небезпечного елемента. Через забруднення донних відкладів важкими металами їх використання в якості добрива є недопустимим.

Таким чином, матеріал відвалів не можна залишати на березі або використовувати для потреб сільського господарства. В подальшому необхідно визначити ступінь екологічної небезпеки донних відкладень та визначити шляхи утилізації тих об’єктів, які представляють екологічну небезпеку.

Посилання

Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року: Закон України від 24.05.2012 № 4836-VI. http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/T124836.html.

Інтернет портал GoogleMap. https://www.google.com/maps/@47.9047005,33.3286757,428m/data=!3m1!1e3.

Офіційний сайт компанії «ELVATECH». https://www.elvatech.com/en.

Government Decree on the Assessment of Soil Contamination and Remediation Needs (214/2007).

Роева Н.Н., Ровинский Ф.Я., Кононов Е.Я. Специфические особенности поведения тяжелых металлов в различных природных средах. Журнал аналитической химии. 1996. №4. С.384-397.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Хімічні технології та інженерія. Біотехнології та біоінженерія. Екологія