ВПЛИВ ЯКОСТІ МЕТАЛОБРУХТУ ПРИ ЙОГО ПОПЕРЕДНЬОМУ ПІДІГРІВІ НА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ КОНВЕРТЕРНОЇ ПЛАВКИ

Автор(и)

  • E. N. Sigarev Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • Y. S. Lobanov Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • V. P. Poletaev Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.36.2020.4

Ключові слова:

металобрухт, конвертер, брикет, сталева стружка, енергоефективність

Анотація

Представлено результати розрахунку енергетичної ефективності варіанту технології конвертерної плавки з попереднім підігрівом металобрухту у агрегаті за рахунок спалювання твердих видів палива у сучасних сировинних умовах металургійного підприємства України. Виконано критичний аналіз варіанту технології конвертерної плавки із застосуванням попереднього підігріву підвищеної кількості металобрухту у металошихті, що містить брикети зі сталевої стружки у агрегаті, перед заливанням переробного чавуну. За результатами розрахунку ефективності використання різних видів палива, що використовують для попереднього підігріву метало-брухту у агрегаті, визначено раціональні тип та технологія його використання у конвертерній плавці. Встановлено прямий зв’язок між хімічним складом брикетів, рівнем їх попереднього підігріву та часткою у металошихті і енергоефективністью конвертерного процесу та їх хімічним тепловмістом. Враховано характер розподілу температури в об’ємі брикетів зі сталевої стружки, що входять до складу металошихти, при попередньому їх підігріві шляхом окиснення вугілля киснем, що подають крізь сопла штатної фурми. Запропоновано методику розрахунку зміни енергоємності металобрухту при його попередньому підігріві з врахуванням вмісту елементів у брикетах та рівня підігріву. Енерговитрати конвертерного процесу з попереднім підігрівом металошихти зростають пропорційно рівню забрудненості брикетів зі сталевої стружки неметалевими включеннями. У відповідності до розрахунків при нагріванні брикетів на 100-800 град у конвертері збільшення енергоємності конвертерного процесу складає від 60 до 630 МДж/т та від 445 до 1000 МДж/т для забрудненості брикетів неметалевими включеннями у 2,47 та 7,87% від маси відповідно. Зі зменшенням забрудненості брикетів ефективність попереднього підігріву металошихти підвищується. Частка впливу рівня забрудненості брикетів на загальну енергоефективність конвертерного процесу складає у середньому 0,3% від загальної економії енергії у 1,91-1,92 ГДж/т, яка досягається за рахунок підвищення частки металобрухту у металошихті.

Посилання

Сигарев Е.Н. Технологические аспекты производства высококачественной стали. Металл и литье Украины, 2005. №3-4. С.93-95.

Назюта Л.Ю., Рыбко А.С., Губанова А.В. Анализ структуры потребления топливно-энергетических ресурсов на металлургических предприятиях Украины. Экотехнологии и ресурсосбережение, 2006. №2. С.14-22.

Назюта Л.Ю., Лактионова О.Е., Рыбко А.С. Затраты в производственно-сбытовых логистических системах: механизм управления: монография. Ин-т экономики промышленности НАН Украины: Донецк, 2004. 297с.

Сігарьов Є.М., Полєтаєв В.П., Вовк О.А., Сігарьов М.К. Удосконалення методики визначення металургійної цінності окускованих відходів Зб. наукових праць Дніпровського державного технічного університету (технічні науки), 2019. Вип. 1(34). С.15-23.

Разработка конструкции двухъярусной фурмы и режима продувки ванны 160-т конвертеров ПАО «АрселорМиттал Кривой Рог» с ее использованием / А.Г.Чернятевич, Е.Н.Сигарев, И.В.Чернятевич и др. Теория и практика металлургии, 2012. №5-6. С.76-85.

Сигарев Е.Н., Недбайло Н.Н., Гуржий Д.О. Энергосберегающий технологический маршрут выплавки стали для ПАО «ДМКД». Зб. наукових праць Дніпродзержинського технічного університету: (технічні науки), 2015. Вип. 1(26). С.3-10.

Чернятевич И.В., Сигарев Е.Н., Чернятевич А.Г. Современное состояние и направления совершенствования конструкций кислородных фурм для продувки конвертерной ванны. Бюллетень «Черная металлургия»: ОАО Черметинформация, 2008. №12. С.23-27.

Баптизманский В.И. Энергосберегающие технологии сталеплавильного производства. Вопросы теории и практики сталеплавильного производства. М.: Металлургия, 1991. С.24-32.

Паниотов Ю.С., Зеликман В.Д. Анализ энергоемкости металлического лома. Металлургическая и горнорудная промышленность, 2002. №7. С.57-60.

Ровин Л.Е., Валицкая О.М. Ресурсосбережение при брикетировании стружки. Вестник ГГТУ им. П.О. Сухого, 2016. №2. С.27-35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

Металургія