ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОПЕРАТОРА

Автор(и)

  • A. I. Trykilo Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • K. O. Levchuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.210

Ключові слова:

оператор, функціональний стан, працездатність, реакція

Анотація

Діяльність оператора пов’язана із сприйняттям, оцінкою інформації, що надходить та прийняттям своєчасного, а головне правильного рішення, тобто здійсненням необхідної оперативної діяльності відповідними органами управління. Особливістю операторської праці є швидкість роботи, опрацювання значних обсягів інформації за короткий проміжок часу.

У даній статті отримана перехідна функція процесу проходження сигналу та запропонована методика визначення часу затримки його проходження.

У результаті проведених досліджень було підтверджено, що фізична працездатність є інтегральним показником функціонального стану організму і залежить від морфологічного та функціонального стану більшості основних систем життєзабезпечення

В дослідженні використано методику, розроблену М.П. Мороз, яка реалізована у вигляді комп’ютерної програми, в якій процес збору, обробки і інтерпретації даних повністю автоматизований. Процес тестування займає не більше 5 хвилин і може проводитися багаторазово, оскільки не викликає ефекту звикання.

Діагностика функціонального стану центральної нервової системи (ЦНС) людини і прогнозування її працездатності основана на аналізі показників варіаційної хронорефлексометрії – динамічних характеристик часу простої зорово-моторної реакції, яка проведена за участю студентів, що виконували практичні роботи на ЕОМ.

На підставі отриманих результатів визначення ФС, отриманих в результаті тестування студентів, визначено межі рівнів функціонального стану ЦНС людини, які дозволили визначити щільність (густину) розподілу часу реакції на світловий сигнал, апроксимовану розподілом Релея.

Також отримана формула за допомогою якої можливо визначити рівень функціонального стану оператора, готовності його до роботи, ступінь втоми, а у ряді випадків і наявність патологічних функціональних порушень або органічних розладів діяльності центральної нервової системи.

Посилання

Кулаков М.В. Некоторые вопросы моделирования автоматизированных человеко-машинных систем / М.В.Кулаков, Л.Н.Пученков // Информатика и системы управления в XXI веке. – М: МТГУ. – 2004. – № 3.

Методика экспресс-диагностики работоспособности и функционального состояния человека (разработана М.П.Мороз) [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://showtodaytv.com/play-vip-_tvaR9IYafRPVE.

Поплавська О.М. Ергономіка: навч. посіб. / Поплавська О.М. – К.: КНЕУ, 2006. – 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Цивільна безпека