СТАН ПИТАННЯ ПРО ПЛАНУВАННЯ ЗАХОДІВ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • K. O. Levchuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • R. Ya. Romaniuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.208

Ключові слова:

цивільний захист, Кодекс, планування, рекомендація, структура

Анотація

Стаття присвячена аналізу сучасного стану питання про планування заходів цивільного захисту в Україні. Осно-воположними документами, які стосуються цивільного захисту в Україні, є Консти-туція, Кодекс цивільного захисту, закони та підзаконні акти України у сфері цивільного захисту, а також інші нормативні документи та положення міжнародних і європейських стандартів.

Кодекс цивільного захисту охоплює значну частину діяльності сфери цивільного захисту.

Методичні рекомендації щодо розроблення планів з питань цивільного захисту містять основні положення і рекомендації щодо їх розробки. Кожний вид плану має свої особливості щодо підготовки і порядку його розроблення, різні цілі і шляхи їх досягнення, але в основу процесу планування кожного покладаються однакові вимоги та принципи. Основними вимогами є реальність, направленість та конкретність, а принципами – цільова направленість, системність, безперервність, збалансованість, оптимальність використання ресурсів, адекватність рівня загрози та заходів реагування.

В роботі М.І.Стеблюка відмічається, що безпосередньо на об’єкті мають бути розроблені два види планів — на мирний та воєнний (особливий період) час.

Таким чином, питанням планування заходів ЦЗ приділяється значна увага, особливо в останній час. Однак що стосується практичної реалізації розглянутих вище документів, наприклад, впровадження методичних рекомендацій щодо розроблення планів з питань цивільного захисту на об’єктах господарювання, то тут виникають певні труднощі. Це пов’язано з недостатньою підготовкою фахівців штабів ЦЗ на підприємствах та студентів при навчанні у вищих навчальних закладах.

Крім цього, як відомо, на території України є дуже багато підприємств зі своїми особливостями виробництва, тому, на наш погляд, актуальним є розробка методик (або універсальної) з конкретними прикладами та рекомендаціями щодо їх складання для різних видів об’єктів господарювання (потенційно небезпечних, підвищеної небезпеки тощо).

Посилання

Організація управління цивільним захистом на підприємствах, в установах та організаціях: навч. посіб. / О.Д.Гудович, І.Н.Ісмагілов, С.П.Потеряйко [та ін.]. – К.: ІДУЦЗ, 2011. – 537с.

Левчук К.О. Цивільний захист: навч. посіб. / К.О.Левчук, Р.Я.Романюк, А.О.Толок. – Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2016. – 325с.

Кодекс цивільного захисту України. – Відомості Верховної Ради, 2013. – № 34–35. – ст.458.

Методичні рекомендації щодо розроблення планів з питань цивільного захисту. – К.: ДСНС, УНДІЦЗ, 2015. – 148с.

Стеблюк М.І. Цивільна оборона і цивільний захист / М.І.Стеблюк. – К.: Знання, 2010. – 487с.

Порядок розроблення планів діяльності єдиної державної системи цивільного захисту. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 626 [Ел. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/626-2017-п.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Цивільна безпека