ДОСЛІДЖЕННЯ СПОСОБІВ ПОВЕРХНЕВОГО ЗМІЦНЕННЯ ПОВЕРХОНЬ КОНСТРУКТИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Автор(и)

  • S. K. Meshchaninov Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна
  • S. I. Makarchuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна
  • R. V. Voloshin Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.194

Ключові слова:

поверхневе зміцнення, джерело нагріву, газове полум’я, електрична дуга, плазмовий потік, загартування зануренням, газово-полум’яний гарт, цементація азотування

Анотація

На сьогоднішній день вирішення питань підвищення надійності, економічності та ресурсу деталей і вузлів машин, агрегатів, відповідальних конструкцій вимагає застосування матеріалів, здатних працювати в різних агресивних середовищах, в умовах перепаду температур і тисків, підвищених вібрацій, при змінних контактних, ударних, статичних навантаженнях і т.д. є дуже актуальними і своєчасним. Багато параметрів виробу визначає стан поверхневого шару матеріалу, з якого його виготовлено.

Відомо, що втрати, пов’язані з виходом з ладу машин та іншого обладнання через знос тих чи інших деталей, величезні [1]. При цьому, очевидно, що використання дефіцитних і дорогих конструкційних матеріалів в усьому обсязі доцільне. Існує велика кількість традиційних методів загартування, які мають свої особливості, переваги і недоліки. У зв’язку з цим метою цієї роботи є проведення порівняльного аналізу існуючих способів поверхневого зміцнення деталей машин.

Основною відмінною особливістю методів поверхневого зміцнення висококонцентрованими джерелами нагріву є можливість отримання швидкостей нагріву і охолодження матеріалів, які на кілька порядків перевищують значення, характерні для традиційних методів зміцнення, що сприяє отриманню зміцнених шарів з недосяжним раніше рівнем експлуатаційних властивостей.

У процесі численних досліджень встановлено, що швидкість охолодження поверхневого шару металу, структура і властивості зміцненої зони визначаються в першу чергу ступенем локалізації введення тепла в оброблюваний виріб (в пляма нагріву). Від цього залежать найважливіші для практики чинники: величина залишкових напруг і деформацій, необхідність застосування додаткових охолоджуючих середовищ, продуктивність обробки, техніко-економічні показники.

Посилання

Балановский А.Е. Плазменное поверхностное упрочнение металлов. Иркутск: ИрГТУ, 2006. 180с.

Степанова Т.Ю. Технологии поверхностного упрочнения деталей машин: учеб. пособ. Иваново: Иван. гос. хим.-технол. ун-т., 2009. 64с.

Лещинский Л.К., Самотугин С.С., Пирч И.И., Комар В.И. Плазменное поверхностное упрочнение. Киев: Техника, 1990. 109с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Галузеве машинобудування. Прикладна механіка