КОМПЛЕКСНИЙ АЛГОРИТМ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИТРАТИ ПИЛОВУГІЛЬНОГО ПАЛИВА

Автор(и)

  • B. P. Dovhaliuk Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • Ye. O. Buynitsky Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • D. O. Halytsky Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • M. V. Taran Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • O. V. Tkachenko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • K. S. Yatsenko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.191

Ключові слова:

достовірність інформації, система оптимізації, пиловидне паливо, якість чавуну, окиснення чавуну, витрата

Анотація

Розроблено алгоритм функціонування автоматизованої системи оптимізації витрати пиловугільного палива (ПВП) на доменну плавку. Передбачається, що система складається із підсистем: контролю достовірності інформації, стабілізації основності шлаку і теоретичної температури горіння; компенсації втрат тепла і коливання процесу окиснення чавуну на фурмах; стабілізації теплового стану процесу плавки; оптимізації витрати ПВП і дутт. Алгоритм включає комплекс алгоритмів функціонування цих підсистем.

За інформацією про технологічні параметри розраховують склад колошникового газу і порівнюють його з показами газоаналізаторів. Якщо різниці між ними перевищують задані величини, то роблять висновок про те, що незадовільні метрологічні характеристики вимірювальних та обчислювальних каналів і починають перевірку цих каналів.

Розраховують значення теоретичної температури горіння, яке порівнюють із заданими границями. За різницею між ними визначають рекомендації на зміну витрати технологічного кисню і вологості дуття. За кожні 10 хв. визначають температуру фурмених вогнищ, теоретичну температуру горіння та різницю між ними, за якою визначають зміну окиснення заліза          та корегують прогнозування якості чавуну.

Забезпечується комбінований принцип керування тепловим станом доменної плавки. Визначають зміну приходу тепла у зону непрямого відновлення, за якою вираховують рекомендації на зміну маси коксу у подачі. За показниками приходу тепла в нижню частину печі прогнозують якість чавуну і визначають рекомендації на її стабілізацію. З урахуванням коливання втрат тепла з колошниковим газом та охолоджуючою водою корегують комплексні показники теплового стану і прогнозування якості чавуну.

Розраховують коефіцієнт заміни коксу, кількість заміненого коксу, суму заощаджених коштів. Оптимальну кількість пиловугільного палива визначають за екстремальним значенням заощаджених коштів.

Посилання

Довгалюк Б.П. Інформаційне забезпечення АСУ ТП доменної печі / Б.П.Довгалюк // Вісник Технологічного університету Поділля: наук. журнал. – Хмельницький. – 2002. – Том 1. – С.91-95.

Довгалюк Б.П. Автоматизована система керування технологічними процесами до-менної плавки / Б.П.Довгалюк. – Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2009. – 245с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Металургія