ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ПРОЦЕСИ ВИДІЛЕННЯ РІДКОЗЕМЕЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Автор(и)

  • M. D. Voloshin Дніпродзержинський державний технічний університет, Ukraine
  • O. A. Kharitonova Дніпродзержинський державний технічний університет, Ukraine

Ключові слова:

рідкісноземельні елементи, церій, лантан, неодим, празеодим, концентрат, збагачення, розподіл, окислювальна сушка

Анотація

У роботі викладено результати лабораторних досліджень методів розподілу і збагачення концентратів рідкоземельних елементів (РЗЕ) природного співвідношення легкої групи по лінії лантану і церію. Процес розподілу засновано на різній розчинності з'єднань 3-х і 4-х валентного церію в нітратній кислоті. Окислювальна сушка концентрату РЗЕ дозволяє досить повно перевести церій в 4-х валентний стан. Оксиди лантану, неодиму та празеодиму добре розчиняються в слабкій нітратній кислоті при рН = 4 ÷ 5, церій при цьому залишається у вигляді оксиду СeO2 в твердій фазі. Вміст лантану в рідкій фазі в першому концентраті РЗЕ зросла з 25% до 50%, а церію – знизився з 55% до 25%. Концентрація церію в другому концентраті РЗЕ зросла з 55% до 85%. Отримання збагачених концентратів лантану і церію дозволило більш раціонально використовувати їх у виробництві каталізаторів і в металургії.

Посилання

Волкова Т.П. Мінералого-геохімічні критерії рідкометальної спеціалізації докембрийських комплексів Приазов'я / Т.Волкова, С.Стрекозов. // Праці Дон.ГУ. Серія: гірничо-геол. – 2001.– Вип. 24. – С.120-126.

Фосфогипс и его использование / В.В.Иваницкий, П.В.Классен, А.А.Новиков и др.; под ред. С.Д.Эвенчика, А.А.Новикова. – М.: Химия, 1990. – 221с.

Савицкий Е.М. Редкие металлы и сплавы. Физико-химический анализ и металловедение / Е.Савицкий, Г.Бурханов. – М.: Наука, 1980. – 255с.

Proceedings of the fifteenth international workshop [Rare-Earth Magnets and their Applications], (Dresden, Germany. 30 august – 3 september), 1998. – Р.111-117.

Спеддинг Ф. Редкоземельные металлы / Ф.Спеддинг, А.Дааян. – М.: Металлургия, 1965. – 49с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-02-24

Номер

Розділ

Хімічні технології. Біотехнології