АНАЛІЗ СУЧАСНИХ КОНСТРУКЦІЙ ТЕПЛОЗАХИСНИХ КАСОК

Автор(и)

  • Ю.А. Гасило Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • К.О. Левчук Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • Р.Я. Романюк
  • Е.Є. Стрежекуров Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • О.А. Крюковська Дніпровський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.38.2021.17

Ключові слова:

вентиляційні отвори; водяне охолодження; вентилятор; діоксид вуглецю; теплозахисна каска

Анотація

Травми голови відбуваються відносно часто та складають від 3 до 6 % всіх нещасних випадків у розвинених країнах. Нерідко вони бувають важкими та призводять до значних втрат робочого часу внаслідок непрацездатності. Причинами травм можуть бути падіння предметів з гострими кутами, наприклад, інструменту з висоти кількох метрів, удари головою, опіки від бризок гарячих або агресивних рідин, розплавлених металів, а також травми, отримані в результаті випадкового дотику голови зі струмопровідними елементами. Таким чином, розробка нових видів касок, що забезпечить захист голови працівників від ударів, а також додатковий захист від інших механічних впливів, тепла та електричного струму, є актуальною задачею.

Метою роботи є аналіз та детальний розгляд сучасних конструкцій захисних касок, які застосовуються працівниками на роботах у зонах з тепловиділенням.

При виробництві корпусів захисних касок використовуються наступні матеріали: по­ліамід — конструкційний полімер з відмінними антифрикційними характеристиками та великим запасом міцності, стійкий до хімікатів, іскор та бризок металу; ABS-пластик — ударостійкий термостійкий пластик, стійкий до впливу кислот, лугів, масел; поліетилен низького тиску — жорсткий полімер з великим запасом міцності; поліетилен високого тиску — слабопластичний матеріал, не сприйнятливий до впливу агресивних середовищ; монолітний полікарбонат — матеріал високої міцності та ударної в'язкості; склопластик — композиційний матеріал, що має дуже низьку теплопровідність, міцність як у сталі, біологічну стійкість та стійкість до зміни атмосферних явищ.

В статті проаналізовано сучасні конструкцій захисних касок, які застосовуються працівниками на роботах у зонах з тепловиділенням. Каску типу 3М G2000 з охолодженням за допомогою вентиляційних отворів рекомендується використовувати в приміщеннях з внутрішньою температурою до +50 °С та за наявності бризок розплавленого металу. Каски з водяним та повітряним охолодження, а також з охолодженням за допомогою діоксиду вуглецю використовують під час проведення зварювання, різання, при ковальських та плавильних роботах. Каску типу СГС-1 також доцільно застосовувати під час обслуговування нагрівальних печей. При  роботі в екстремальних умовах у зонах з підвищеним тепловипромінюванням рекомендується використовувати каску зі склопластику марки ДСР-4Р-2М.

Посилання

Okhorona pratsi ta pozhezhna bezpeka. Retrieved from https://oppb.com.ua/articles.

Safety helmets and bump caps. Retrieved fromhttps://www.uvex-safety.com/en/products/safety-helmets/.

Teplootrazhajushhaja kaska s vodjanym ohlazhdeniem. Retrieved from http://www.freepatent.ru/

patents/2464921.

Teplootrazhatel'naja kaska s vozdushnym ohlazhdeniem. Retrieved from http://www.freepatent.

ru/patents/2444966.

Hasylo, Yu.A.,& Kriukovska, O.A.,& Levchuk, K.O.,& Romaniuk, R.Ya. (2017). Okhorona pratsi v haluzi ta tsyvilnyi zakhyst [Occupational safety and civil protection]. Kamianske: DDTU [In Ukrainian].

Hasylo, Yu.A. (2018). Kontrol yakosti zvariuvannia. Ruinivni metody kontroliu[Welding quality control. Destructive methods of control]. (Vol. 2). Kamianske: DDTU [In Ukrainian].

Охорона праці та пожежна безпека : веб-сайт. URL: https://oppb.com.ua/articles (дата звернення: 30.03.2021).

Safety helmets and bump caps : веб-сайт. URL: https://www.uvex-safety.com/en/products/safety-helmets/ (дата звернення: 30.03.2021).

Теплоотражающая каска с водяным охлаждением : веб-сайт. URL: http://www.freepatent.ru/

patents/2464921 (дата звернення: 30.03.2021).

Теплоотражательная каска с воздушным охлаждением : веб-сайт. URL: http://www.freepatent.

ru/patents/2444966 (дата звернення: 30.03.2021).

Гасило Ю. А., Крюковська О. А., Левчук К. О., Романюк Р. Я. Охорона праці в галузі та ци-вільний захист: навч. посіб. Кам’янське : ДДТУ, 2017. 369 с.

Гасило Ю. А. Контроль якості зварювання. Т. 2. Руйнівні методи контролю : навч. посіб. Кам’янське : ДДТУ, 2018. 154 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-08

Номер

Розділ

Цивільна безпека