УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА АМОФОСУ В УМОВАХ ВІБРОГРАНУЛЯЦІЇ

Автор(и)

  • М.Д. Волошин Дніпровський державний технічний університет, Україна
  • Ю.О. Маховська Дніпровський державний технічний університет, Україна
  • В.О. Маховський Дніпровський державний технічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.37.2020.20

Ключові слова:

амофос, віброгрануляція, узька фракція¸ фосфатна кислота, технологичний процес, транспортуюча насадка, гранульований продукт

Анотація

Ринок мінеральних добрив розвивається високими темпами, чому сприяв ріст аграрного виробництва в цілому і зростання попиту на світовому ринку зокрема. У результаті пропозиція мінеральних добрив на ринку, що формується за рахунок власного виробництва й імпорту продукції, зростала. Хімічні підприємства з урахуванням існуючої кон’юнктури переорієнтувалися із внутрішнього неплатоспроможного ринку на світовий, внаслідок чого означений сегмент впродовж останнього десятиліття забезпечував, поряд із металургійною галуззю, значну частку валютних надходжень держави. Мінеральні добрива є важливим джерелом повернення поживних речовин у ґрунт і основою забезпечення сучасних інтенсивних технологій та прибуткового ведення агробізнесу. Останніми роками в Україні відзначається ріст використання основних видів мінеральних добрив, а також збільшення обсягів внесення комплексних добрив. Попит на добрива в Україні формують господарства різних організаційно-правових форм і розмірів землекористування, в тому числі великі агрохолдинги, де значну увагу приділяють інтенсифікації сільськогосподарського виробництва. При звичайному технологічному режимі нейтралізація фосфорної кислоти в апараті швидкісного амонізатору-випарнику (ШАВ) ведеться рідким аміаком. Рідкий аміак в апараті ШАВ спочатку випаровується, а потім газоподібний аміак взаємодіє з фосфорною кислотою. У результаті процесу нейтралізації виходить амофосна пульпа низької концентрації. В роботі встановлено, що під час виконання досліджень виробництва амофосу в умовах віброгрануляції удосконалено технологічний процес, за рахунок встановлення більш оптимальних насадок апарату барабанних грануляторів-сушарок. Проаналізовано характеристику сировини, готового продукту та допоміжних матеріалів; фізико-хімічні основи процесу. Підібрана технічна характеристика основного та допоміжного обладнання. За результатами дослідження запропоновано встановити транспортуючу насадку, вдосконалити оптимальні умови технологічного процесу, конструктивні елементи основних апаратів.

Посилання

Фосфорные удобрения. Альтернативные пути производства в Украине Хімічна промисловість України, 2003, №3. С. 54-55.

Ринок мінеральних добрив. Хімічна промисловість України. 2012, №4. С. 14-15.

Внутрішній товарний ринок хімічної продукції. Хімічна промисловість України. 2012, №3. С.10-11.

Левченко А.Л., Волошин Н.Д., Иоффе В.А. Дипломное проектирование по химико-технологическим специальностям. Черкассы, 1993. 125 с.

Дохолова А.Н., Кармышов В.Ф., Сидорина Л.В. Производство и применение аммо-фоса . М.: Химия, 1977. 240 с.

Технология фосфорных и комплексных удобрений. / Под редакцией С.Д. Эвенчика, А.А. Бродского. М.: Химия, 1987. 464 с.

Кононов А.В., Стерлин В.Н., Евдокимова Л.И. Основы технологии комплексных удобрений. М.: Химия, 1988. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-23

Номер

Розділ

Хімічні технології та інженерія