ЕКСЕРГОЕКОНОМІЧНИЙ ПІДХІД ДО ПРОБЛЕМ ОЦІНКИ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ У ЖКГ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • І.С. Долгополов Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • В.Т. Тучин Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • Д.О. Марченко Дніпровський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.37.2020.11

Ключові слова:

ексергія, економіка, житлово-комунальне господарство, енергоспоживання, тарифи, енергоефективність, енергозбереження

Анотація

В  роботі представлено спробу використати базові термодинамічні  та ексергоекономічні аспекти розв’язання задач енергоефективності і енергозбереження із застосуванням їх на прикладах тепло-, газо-, водопостачання у ЖКГ України.

В результаті застосування ексергоекономічного підходу розоблено методику формування аналітичних залежностей для обліку та оплати отриманої і використаної теплоти. Система обліку, що пропонується, має наступні переваги: 1) сума оплати  враховує не тільки кількість, а й якість теплоти, що подається; 2) враховується ефективність роботи усіх елементів цієї системи.

Діюча зараз система тарифів на природний газ не враховує поточний склад газу та працездатність енергії газу. Запропоновано залежність,  яка враховує реальну ексергію природного  газу, що постачається,  відносно мінімальної ексергії природного газу, що передбачена ДСТУ.

При формуванні ціни водопостачання в залежність для визначення суми оплати за воду пропонується ввести складову, що враховує працездатність потоку води, що визначає кількість та тиск води,що подається.

 Реалізація на практиці ексергоекономічного підходу до тарифів на енергію, що споживається у ЖКГ, дозволяє з єдиних ексергетичних позицій об’єктивно оцінювати ефективність функціонування усіх елементів систем тепло-, газо- і водопостачання; практично здійснити ринковий підхід до формування тарифів на тепло-, газо- і водопостачання та мобілізувати виробників, постачальників і споживачів послуг у цій сфері ЖКГ України на енергозбереження та енергоефективність.

Слід очікувати, що впровадження цих принципів здійснить соціальний вплив, бо це крок, який єднає громадян України у розв’язанні задач  встановлення  прозорої та справедливої цінової політики держави у ЖКГ і  поліпшення екологічної ситуації в нашій країні.

Посилання

Степаненко І.І.,Проблеми та перспективи розвитку енергоефективності в житловому секторі міст України Електронний ресурс http://www.economy.nayka.com.ua/ елек-тронний журнал «Ефективнаекономіка»№11, 2010.

Енергоефективність в муніципальному секторі. Навчальний посібник для посадових осіб місцевого самоврядування /А.Максимов та ін. Київ, 2015. 184 с.

Бєлєнкова О.Ю., Остапенко І.О. Економічна оцінка заходів з підвищення енегоефек-тивності / Остапенко І.О. // Будівельне виробництво. Міжвідомчий науково-тех ніч-ний збірник. 2013. Вип. 55. С. 28-31.

Богданов А.Б., Богданова О.А. Экономика энергетики ТЭЦ с применением эксергии и анергии.URL: https://www.rosteplo.ru/Tech_stat/stat_shablon.php?id=3170

Е.Э. Баймачев, Л.М. Манзарханова, М.В. Туфанова, А.И. Левицкий. Оптимизация температурного графика централизованного теплоснабжения по критерию миниму-ма затрат эксергии// Вестник Иркутского государственного технического универси-тета. 2015. №6. С. 68-72.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630. Офіційний вісник України 12.08.2005. №30. С. 84.

Г.Ж. Даукеев, В.Д. Огай. О формировании тарифа на тепловую энергию ТЭЦ на ос-нове эксергетического метода. Алмаатинский институт энергетики и связи. URL: https://www.aipet.kz

Шаргут Я. Петела Р. Эксергия М. 1968. 279 с.

Степанов В.С. Химическая энергия и эксергия веществ. Новосибирск. 1990.163 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-23

Номер

Розділ

Теплоенергетика