ВЛАСТИВОСТІ РЕАКТИВНОЇ ПОТУЖНОСТІ АСИНХРОННОЇ МАШИНИ ЯК НАВАНТАЖЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ МЕРЕЖІ

Автор(и)

  • О.В. Клюєв Дніпровський державний технічний університет, Ukraine
  • Є.Д. Хмельницький Дніпровський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.37.2020.6

Ключові слова:

вузол навантаження, асинхронна машина, реактивна потужність, статична стійкість, екстремальні значення напруги

Анотація

Відомо, що режим напруги електричної мережі пов'язаний з балансом реактивної потужності і безпосередньо впливає на роботу виробничого устаткування. Типова статична характеристика вузла електропостачання за реактивною потужністю, отримана для характерного в електричних мережах складу навантаження, представляє екстремальну функцію з точкою мінімуму. Саме наявність точки мінімуму в залежності реактивної потужності від напруги обумовлює можливість розвитку такого виду нестійкості як лавина напруги. Особливо небезпечний такий режим для промислових вузлів з різко змінними навантаженнями, які можуть створювати значні коливання напруги живлення, що істотно впливає на роботу потужних асинхронних двигунів. Тому завжди важливі питання взаємозв'язку параметрів режиму електричної мережі з властивостями електричних навантажень, особливо асинхронних машин як основного споживача електроенергії, який багато в чому визначає властивості узагальненої кривої реактивної потужності всього вузла навантаження. У літературних джерелах докладно не пояснюється, чому крива залежності реактивної потужності вузла електропостачання від напруги має мінімум. У статті досить детально викладається це питання для асинхронних машин як основного споживача реактивної потужності в електричних мережах. Ставиться завдання отримати залежність реактивної потужності асинхронної машини з короткозамкненим ротором від величини напруги мережі живлення, а також визначити критерії керування потоками реактивної потужності з метою неприпустимого зниження напруги у вузлі навантаження. У підсумку, виходячи з системи рівнянь асинхронної машини, виведена залежність її реактивної потужності від напруги живлення мережі. Досліджено математичні властивості цієї функції з фізичним обґрунтуванням її унімодальності і наявності точки мінімуму. Отримані вирази дозволяють визначити величину керуючого впливу на швидкодіючі пристрої компенсації реактивної потужності для стабілізації рівня напруги в вузлі електропостачання.

Посилання

Сегеда М.С. Електричні мережі та системи. Львів: Львівська політехніка, 2009. 492 с.

Иванов В.С., Соколов В.И. Режимы потребления и качество электроэнергии систем электроснабжения промышленных предприятий. Москва: Энергоатомиздат, 1987. 336 с.

Попович М.Г., Лозинський О.Ю., Клепіков В.Б. Електромеханічні системи автоматичного керування та електроприводи. Київ: Либідь, 2005. 680 с.

Клюєв О.В., Садовой О.В. Оптимизация энергетических характеристик асинхронного вентильного каскада. Збірник наукових праць Дніпродзержинського державного технічного університету (технічні науки). Дніпродзержинськ: ДДТУ, 2016. Вип. 1(28). С. 73-81.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-23

Номер

Розділ

Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка