АНАЛІЗ МЕТОДІВ МАГНІТНОЇ ОБРОБКИ ОБСІЧНИХ МАТРИЦЬ ДЛЯ ХОЛОДНОЇ І ОБ'ЄМНОГО ШТАМПОВКИ БОЛТІВ І ГАЙОК

Автор(и)

  • N. I. Kindenko Донбасская государственная машиностроительная академия, г. Краматорск, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.tm.2020.12

Ключові слова:

магнітна обробка, обсічна матриця, магнітострикція, швидкоріжуча сталь, холодна висадка

Анотація

В даний час в теоретичних роботах і практиці машинобудування отримують розвиток питання, пов'язані з технологічним зміцненням поверхневих шарів інструменту і зміною їх властивостей в потрібному напрямку. Пропонована робота присвячена дослідженню питань, пов'язаних з підвищенням експлуатаційних властивостей інструменту, виготовленого зі швидкорізальних сталей шляхом магнітноімпульсної обробки, яка представляє собою поєднання електромагнітного і термодинамічного способів управління неврівноваженою структурою речовини. Проаналізовано існуючі способи магнітної обробки, з одного боку, як методів підвищення стійкості інструменту шляхом накладення на зону обробки магнітного поля і з іншого боку, впливу магнітного поля на матеріал, з якого виготовлений інструмент. Показано, що найбільш стабільно збільшують стійкість і якість інструменту методи, пов'язані з обробкою самого матеріалу інструменту в постійних, змінних і імпульсних магнітних полях. Зі збільшенням напруженості магнітного поля, в якому проводилася обробка інструменту, зростала і значення твердості і теплостійкості сталі Р6М5К5. Час витримки інструменту в процесі магнітної обробки є важливим елементом режиму магнітної обробки. Так для сталі Р6М5 достатньо часу впливу магнітного поля протягом 60 секунд, щоб досягти найбільшого збільшення твердості матеріалу. Відзначено, що підвищення стійкості інструменту відбувається не за рахунок недоліків термічної обробки, а за рахунок поліпшення властивостей інструментального матеріалу і в першу чергу таких експлуатаційних властивостей як твердість і теплостійкість.

Посилання

Кинденко Н. И. Повышение надежности вольфрамосодержащего инструмента обработкой в импульсном магнитном поле. Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. Краматорськ, 2005. Вип.17. С. 113-118.

Володин В. Л., Зуев Л. Б., Володин Т. В., Гайдук В. В. Исследование влияния магнитно-импульсных поверхностных воздействий на эксплуатационные характеристики инструментальных сталей и инструмента. Известия высших учебных заведений. Черная металлургия. М., 2009. № 6. С. 61-65.

Кантович Л. И., Малыгин Б. В., Первов К. М. Повышение ресурса инструмента и деталей горных машин методом магнитной обработки. Горное оборудование и электромеханика. 2007. № 1. С. 13–16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-20

Номер

Розділ

Металургія