ВПЛИВ ПЕРЕДНЬОГО НАТЯГУ НА ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ПРИ ПРОКАТЦІ КРУГЛИХ РОЗКАТІВ В ОВАЛЬНОМУ КАЛІБРІ

Автор(и)

  • N. V. Biba MICAS Simulations Ltd, Ukraine
  • M. M. Shtoda Днепровский государственный технический университет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.tm.2020.4

Ключові слова:

овал-круг, овальний калібр, сортова прокатка, передній натяг

Анотація

Метою даної роботи є дослідження впливу переднього натягу на деформований стан при прокатці круглих розкатів в овальному калібрі. Робота включає експериментальну та теоретичну частини. Експериментальна частина роботи виконана в лабораторних умовах. Теоретична частина поділена ще на дві – комп’ютерне моделювання та розрахунки за емпіричними формулами. Математична модель була розроблена в програмному комплексі для моделювання та оптимізації процесів обробки металів тиском QForm 2D/3D. Моделювання проводили для чверті зразка, що дозволило скоротити час на рішення задачі. На основі попередніх досліджень для умов реального експерименту на контакті розкату з валками обрали закон тертя Кулона з коефіцієнтом тертя 0,45, що найбільш точно відповідає умовам експерименту. Інші граничні умови обрані зі стандартних бібліотек програмного комплексу QForm у відповідності до умов натурного експерименту. Порівняння результатів розрахунків з експериментальними даними показує, що похибка не перевищує інженерну точність, тобто процес прокатки круглих зразків в овальному калібрі з натягом можна досліджувати, опираючись на результати моделювання в QForm. Порівняння результатів розрахунку за пропонованою формулою та в результаті математичного моделювання показали, що похибка визначення ширини профілю по емпіричній формулі та при моделюванні в програмному комплексі QForm 2D/3D близькі один до одного. Тобто при інженерних розрахунках однаково можуть бути використані як формула, так і модель. Результати теоретичних та експериментальних досліджень показують, що під впливом дії переднього натягу зменшується величина розширення при прокатці круглих зразків в овальних калібрах. Цей вплив необхідно враховувати при розрахунках режиму деформації в чистових проволочних блоках. Результати роботи можна використовувати в автоматизованих системах сучасних сортових станах, що дозволить розробляти інноваційні ресурсозберігаючі технології виробництва катанки на існуючому обладнанні зі зниженим розхідним коефіцієнтом, в порівнянні з існуючим.

Посилання

Дудник Ю. В., Чернявин С. О., Татарульев А. В. Влияние натяжения раската в межклетьевых промежутках проволочного стана на геометрические размеры катанки. Сталь. 1988. № 12. С. 40-42

Грудев А. П. Теория прокатки. М. : Металлургия, 1988. 240 с.

Уширение при прокатке в калибрах вытяжной системы «овал – круг» / М. Н. Штода и др. Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Інноваційні технології та обладнання обробки матеріалів у машинобудуванні та металургії. Харків : НТУ «ХПІ», 2016. № 30(1202). С. 79–87.

Бахтинов Ю. Б., Тарасевич Ю. Ф., Пименов А. Ф. К учету влияния межклетьевых сил на величину уширения при непрерывной прокатке. Производство проката. 2007. № 10. С. 2–4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-20

Номер

Розділ

Металургія