ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ КАФЕДРИ ОМТ ДДТУ (до 90 річчя утворення)

Автор(и)

  • О. P. Maksimenko Дніпровський Державний технічний університет, Ukraine
  • A. V. Nikulin Дніпровський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.tm.2020.1

Ключові слова:

історія розвитку, кафедра обробки металів тиском, прокатна продукція, висококваліфіковані фахівці

Анотація

Розвиток вищої технічної освіти з початку ХХ століття і до теперішнього часу в Придніпровському регіоні тісно корелює з розвитком промисловості. Кафедра обробки металів тиском Дніпровського державного технічного університету (ОМТ ДДТУ) заснована під час перетворення робітничого технікуму на вечірній інститут. У подальші роки кафедра, як одна з базових в   навчальному закладі, розвивалась разом з ним і пройшла послідовні етапи на шляху від технікуму до технічного університету. Аналіз історії кафедри показує, що розвивали її відповідно до таких принципів: головне завдання – підготовка висококваліфікованих фахівців металургійного виробництва; в науково-технічній діяльності підтримується орієнтація на отримання нових видів і підвищення якості прокатної продукції на основі інтелектуального продукту; неодмінною умовою є залучення студентів до виробничої діяльності і наукової роботи під час навчання; ще однією неодмінною умовою є розвиток лабораторної та виробничої бази в рамках кафедри і всього навчального закладу; пріоритетним видом діяльності є розширення кругозору та підвищення кваліфікації співробітників, відстеження новітніх тенденцій розвитку науки і техніки та їх використання у своїй практиці; в науково-педагогічної діяльності завжди необхідні послідовність і відповідальність в роботі, об'єктивність в оцінці результатів; відкритість і доброзичливість у відносинах викладачів і студентів, керівників і підлеглих як візитна картка. Завдяки використанню цих принципів кафедра ОМТ ДДТУ досягла в освіті та науці помітних результатів і сьогодні випускає фахівців, які затребувані та успішні в Україні й інших країнах світу завдяки їх конкурентоспроможності.

Посилання

Історичне презентаційне видання «Дніпродзержинський державний технічний університет». К. : «Друкарня «Бізнесполіграф», 2015. 240 с.

Коробочка О. М. Звіт ректора Дніпровського технічного університету. Кам’янське : ДДТУ, 2017. 182 с.

Шпаковская Т. А. Многовекторная стратегия научного поиска К. Ф. Стародубова Строительство, материаловедение, машиностроение: сб. научных трудов. 2014. Вып. 87. С. 5-10

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-20

Номер

Розділ

Металургія