АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРОХОДЖЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ У ТЕХНІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

Автор(и)

  • Yu. Yu. Gupalo Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • M. A. Pyshnyi Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • O. M. Gulesha Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • T. V. Krylova Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • P. A. Steblyanko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.32.2018.187

Ключові слова:

методи навчання, педагогічна практика, лекційні та практичні заняття, цифрова схемотехніка, графи цифрових автоматів

Анотація

У сучасній педагогіці на даний момент набули значного поширення три форми взаємодії викладача та студентів, а саме: пасивний метод, активний та інтерактивний. Пасивний метод навчання полягає в тому, що викладач займає центральну роль в навчальному процесі, а студенти виступають в ролі пасивних слухачів, підпорядкованих директивам викладача. Активне навчання має на увазі під собою таку організацію навчально-пізнавального процесу, яка спрямована на всебічну активність із застосуванням різних педагогічних засобів. Під інтерактивним методом навчання розуміють форму навчання, яка стимулює розвиток особистісних якостей студента і взаєморозуміння між викладачем і студентом під час вирішення інтерактивних завдань і вправ шляхом діалогу між ними.

Під час проходження педагогічної практики в Дніпровському державному технічному університеті в групі ЄС-14-1д з дисципліни «Цифрові автомати» проведено експеримент із застосуванням всіх трьох методів навчання. Розроблено та впроваджено в практику навчання студентів методично обгрунтований і ситуаційно мотивований комбінаційний метод. Комбінаційний метод містить в собі поєднання пасивного, активного і інтерактивного методів, так як специфіка навчання вимагає зміни діяльності під час занять. Наведено результати педагогічного експерименту з використанням кожного з методів. При проведенні заняття пасивним методом у студентів рівень запам'ятовування залишається слабким: під час проведення самостійних робіт з 17 осіб правильно впоралися з II рівнем складності – 13 осіб, активним методом з 17 розв’язали правильно завдання I і II рівнів складності 15 осіб; інтерактивним методом 16 осіб змогли правильно розв’язати завдання I, II і частково III рівнів складності. Виходячи з результатів письмового опитування, можна стверджувати, що з застосуванням комбінаційного методу рівень стійкості знань підвищується на17,27%, в той час як при активному способі – на 11,47%.

Встановлено, що сучасний фахівець повинен бути здатним не тільки до репродукування вже наявних знань, а й творчої діяльності, до нестандартного мислення, здатність до самоосвіти і самореалізації, в зв'язку з чим і запропоновано використовувати комбінаційний метод, який (забезпечує високу якість професійних компетенцій студентів) і повинен бути таким в умовах зміненої парадигми освіти.

Сформульовані в роботі висновки достатньо обґрунтовані і можуть бути використані в практичній діяльності навчальних закладів.

Посилання

Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології: навч. посіб. / І.М.Дичківська. – К.: Академвидав, 2004. – 320с.

Куликова О.С. Активні методи навчання в підготовці фахівців книгознавчого профілю / О.С.Куликова // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 2. – С.3-6.

Сисоєва С.О. Інтерактивні технології навчання дорослих / С.О.Сисоєва. – К.: ВД «ЕКМО», 2011. – 324с.

Нісімчук А.С. Сучасні педагогічні технології / А.СНісімчук, О.С.Падалка, О.Т.Шпак. – К., 2000. – 368с.

Інтерактивні методи навчання: навч. посіб. / [за заг. ред. П.Шевчука і П.Фенриха]. – Щецін: Вид-во WSAP, 2005. – 170с.

Богданова І.М. Використання інтерактивних технологій у підготовці майбутніх соціальних працівників / І.М.Богданова // Вісник Національної академії Державної прикорд. служби України. Педагогічні науки. – 2011. – № 11. – С.15-20.

Karnikau, R. Communication for the safety professional / R.Karnikau, F.McElroy. – Chicago, 1975. – 215p.

Методичні вказівки до виконання практичних занять з дисципліни "Цифрова схемотехніка" (частина 2 «Цифрові автомати») для студентів напряму 6.050802 «Електронні пристрої та системи»/ [укл. Багрій В.В.]. – Дніпродзержинськ: ДТУ, 2015. – 55с.

Бєляков О.О. Нові тенденції у вищій освіті (на прикладі навчального процесу журналістів) / О.О. Бєляков // Проблеми освіти. – 2001. – № 24. – С.3-13.

Гурч Л.М. Впровадження інноваційних педагогічних технологій: вимоги сучасності / Л.М.Гурч // Проблеми і перспективи розвитку фінансової системи України. – 2003. – № 9. – С.151-153.

Пометун О.І. Інтерактивні технології навчання: Теорія, досвід: метод. посіб. / О.І.Пометун. – К.: А.П.Н., 2002. – 136с.

Інноваційні технологи навчання в системі підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців / [під заг. ред. В.Г.Логвінова і С.К.Хаджираєвої]. – Одеса: ОРІДУ УАДУ, 2002. – 253с.

Волкова Н.П. Професійно-педагогічна комунікація: навч. посіб. / Н.П.Волкова. – К.: ВЦ «Академія», 2006. – 256с.

Лутаєва Т.В.. Педагогічна культура: навч. посіб. / Т.В.Лутаєва, Л.Г.Кайдалова. – Х.: НФаУ, 2013. – 156с.

Рябенький В.М. Цифрова схемотехніка: навч. посіб. / В.М.Рябенький, В.Я.Жуйков, В.Д.Гулий. – Львів: «Новий Світ – 2000», 2009. – 736с.

Прикладна теорія цифрових автоматів: навч. посіб. / В.І.Жабін, I.А.Жуков, I.А.Клименко, В.В.Ткаченко. – К.: Книжкове вид-во НАУ, 2007. – 364с.

Схемотехніка електронних систем: У 3кн. Кн.2. Цифрова схемотехніка: підручн. / [В.І.Бойко, А.М.Гуржій, В.В.Багрій та ін.]. – 2-ге вид., допов. переробл. – К.: Вища школа, 2004. – 423с.

Кочубей О.О. Прикладна теорія цифрових автоматів. Логічні основи: навч. посіб. / О.О.Кочубей, О.В.Сопільник. – Д.: Вид-во ДНУ, 2009. – 264с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-20

Номер

Розділ

Освіта