ВПЛИВ НАТЯГУ ШТАБИ НА СУМАРНИЙ МОМЕНТ ПРИ БЕЗПЕРЕРВНІЙ ПРОКАТЦІ

Автор(и)

  • O. P. Maksimenko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • D. I. Loboyko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • Yu. O. Gorbatenko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.32.2018.164

Ключові слова:

безперервна прокатка, натяг, момент, енергозбереження

Анотація

Представлені в роботі дослідженнях базуються на тому, що основне рівняння безперервної прокатки свідчить, що всі складові сумарного балансу робіт при незмінних граничних умовах залежать від характеру розподілу питомих сил тертя в осередках деформації усіх клітей стана. При цьому сили тертя в зонах відставання та випередження сильно залежать від натягу штаби. В роботі приділено увагу визначенню ефективності впливу умов тертя і величини натягу штаби на зниження витрат енергії в процесі прокатування.

За результатами теоретичних досліджень у роботі розроблено енергозберігаючу технологію безперервної прокатки за рахунок раціоналізації режимів натягу та обтиснення. Виконано моделювання енергосилових параметрів процесу безперервного прокатування з натягом штаби при різних умовах тертя на контакті з урахуванням внутрішніх поздовжніх сил пластично деформованого металу. Оцінено вплив натягу, питомих сил тертя, обтиснення штаби на момент на бочці валків і на його сумарне значення по всім клітям безперервного стану. Встановлено зв’язок між режимом натягу штаби і поздовжньою стійкістю процесу деформації.

Результати роботи показали, що зі збільшенням натягу по клітям сумарний момент на бочках безперервного стану зменшується. Частка першої кліті в загальному зниженні моменту є найбільшою. Але при цьому знижується і поздовжня стійкість металу в осередку деформації. При значному натягу штаби в окремих клітях процес може здійснюватися в умовах, близьких до граничних. Такі залежності мають місце при різних моделях тертя на контакті металу з валками. Перерозподіл обтиснень по клітям в умовах безперервної прокатки з натягом штаби також впливає на сумарний момент на бочках валків.

Посилання

Василев Я.Д. Разработка энергосберегающих режимов натяжений на непрерывных станах холодной прокатки / Я.Д.Василев, Д.Н.Самокиш // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 2003. – №2. – С.34-38.

Выдрин В.Н. Динамика прокатных станов / В.Н.Выдрин. – Свердловск: Металлург-издат, 1960. – 255с.

Грудев А.П. Захватывающая способность прокатных валков / А.П.Грудев. – М.: СП Интермет Инжиниринг, 1998. – 283с.

Экспериментальное исследование максимальных углов захвата при установившемся процессе прокатки / А.П.Чекмарев, В.И.Прокофьев, В.П.Галицкий и др. // Обработка металлов давлением: научные труды ДМеТи. – М.: Металлургия. – 1967. – Выпуск LII. – С.79-88.

Максименко О.П. Анализ продольной устойчивости процесса прокатки с учетом внутренних сил и режима натяжения полосы / О.П.Максименко, М.К.Измайлова, Д.И.Лобойко // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 2014. – №6. – С.47-49.

Максименко О.П. Продольная устойчивость в валках с анализом контактных условий: монография / О.П.Максименко, Д.И.Лобойко, М.К.Измайлова. – Днепродзержинск: ДДТУ, 2016. – 212с.

Максименко О.П. Анализ силового взаимодействия в очаге деформации при прокатке / О.П.Максименко, Д.И.Лобойко, Р.Я.Романюк // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 2013. – №6. – С.47-49.

Максименко О.П. Продольная устойчивость процесса прокатки с натяжением полосы при двухзвенной модели трения в очаге деформации / О.П.Максименко, М.К.Измайлова, Д.И.Лобойко // Металлургическая и горнорудная промышленность. – 2015. – №4. – С.73-76.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-20

Номер

Розділ

Прокатне виробництво