ПРО УМОВИ ДОМЕННОЇ ПЛАВКИ ПЕРЕРОБНОГО ЧАВУНУ ВИЗНАЧЕНОЇ ЯКОСТІ

Автор(и)

  • G. Yu. Kryachko Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • M. S. Kuznetsov ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат», Ukraine
  • V. P. Poletayev Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine
  • S. M. Semencha Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31319/2519-2884.33.2018.189

Ключові слова:

чавун, кремній, сірка, термічний режим, інтенсивність плавлення, пульсація вмісту

Анотація

Досліджено вплив умов експлуатації на якість чавуну на доменній печі об’ємом 1500 м3 при середній вартості пиловугільного палива до160 кг / т чавуну. Встановлено, що вплив на вміст кремнію в чавуні при зміні режиму шлаку має обмежені можливості. На відміну від кремнію, зміна шлакового режиму, насамперед, ефективного впливає на перехід сірки в шлак.

При проектуванні оптимальних для конкретних умов технології доменної плавки необхідно враховувати різницю в поведінці кремнію і сірки при зміні нагріву печі, зокрема, вміст сірки в чавуні змінюється швидше, ніж вміст кремнію. Зниження температури заліза з 1500 до 1400ºC супроводжувалося середнім зниженням вмісту кремнію з 0,89 до 0,47%, тобто приблизно вдвічі. Таке ж зниження температури призвело до збільшення вмісту сірки в металі в середньому з 0,013 до 0,042% або більш ніж у три рази. З урахуванням цієї різниці, залежно від можливостей подальшої переробки чавуну, необхідно встановити такий тепловий режим, який підтримує бажані рівні вмісту сірки та кремнію, забезпечуючи певний ефект у процесі доменної печі та подальшої переробки.Встановлено наявність зворотного зв’язку між інтенсивністю плавки та вмістом кремнію в чавуні. Підтверджено наявність пульсацій середнього рівня вмісту сірки в чавуні. Істотною відмінністю між нашими спостереженнями є збільшення періоду пульсацій з 3-7 до 8-11. Причини збільшення періоду потребують подальшого вивчення.еличения периода требуют дальнейшего изучения.

Посилання

Волков Ю.П., Шкарбер Л.Я., Гусаров А.К. Технолог – доменщик: справочное и методическое руководство. М.:Металлургия,1986. 263с.

Тогобицкая Д.Н., Белькова А.И., Степаненко Д.А. Физико-химические основы выбора состава доменной шихты с целью направленного формирования продуктов плавки: коллективный труд второго Международного симпозиума «Познание процессов и развития технологии доменной плавки / под. ред. И.Г.Товаровского. Дніпро: «Журфонд»,2016. С.286-321.

Готлиб А.Д. Доменный процесс. М.:Металлургия,1966. 503с.

Коотц Т. Регулирование содержания кремния в чугуне. Черные металлы. 1975. №9. С.12-17.

Филатов С.В., Курунов И.Ф., Смирнов Л.А., Кобелев В.А., Онорин О.П. Условия доменной плавки с низким содержанием кремния в чугуне. Сталь, 2013. №8. С.7-10.

Ефименко С.П., Мачикин В.И., Лифенко Н.Т. Внепечное рафинирование металла в газлифтах. М.: Металлургия,1986. 263с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-10

Номер

Розділ

Металургія